לא נשארים במקום: מתי עוברים מעוסק פטור לעוסק מורשה?

הורים רבים מגלים שלהיות עצמאי מעמיד לרשותם לא מעט יתרונות מבחינת חיי משפחה. להיות עצמאי מאפשר לקחת יום חופש כדי לבלות עם הילד מבלי לבקש "אישור" מאף אחד. להיות עצמאי מאפשר להמשיך לעבוד גם אם הילד נשאר בבית, ולהיות עצמאי מאפשר להחליט מתי מתחילים ומסיימים את יום העבודה. עם זאת, להיות עצמאי גם מצריך משמעת עצמית ואף הקפדה יתרה בכול הנוגע להתנהלות מול רשויות המיסים, ופה נציין שבין היתר יש להיות עם היד על הדופק. חשוב לשים לב מתי מוטב לשנות סטטוס מעוסק פטור לעוסק מורשה, וכאן ניגש להרחיב בנושא.

עוסק עצמאי בהתאם להגדרה

על מנת להבין מתי נדרשים לשנות סטטוס, ראשית נעצור להסביר מה מגדיר החוק כעוסק עצמאי. ובכן עוסק עצמאי הוא עוסק שאינו מרוויח בשנה יותר מ-102,292 שקל בשנה, והוא אינו עוסק באחד מהמקצועות החופשיים, כגון רואה חשבון, עורך דין וכדומה. כמו כן, מדובר בצורה העסקית הזולה ביותר מבחינת עלויות תפעול, וזאת כי עוסק עצמאי יכול להתנהל מול רואה החשבון רק מדי שנה. עם זאת, גם לעצמאי פטור יש חובות, אך הן יחסית זניחות. פה נציין שבין אם מדובר בעוסק עצמאי המחויב בתשלום מע"מ, ובין אם מדובר בעוסק עצמאי שמנוע מכך, הרי שהתנהלות שנתית ושליחת קבלות נדרשת מכולם, ועל כן מוטב להיעזר בתוכנה מקוונת שמסייעת לבצע אינספור משימות רלוונטיות באופן מקוון, מסודר ונשלט.

עוסק מורשה – נעים להכיר

לאחר שהבנו מהו עוסק פטור, נעצור להסביר מהו עוסק מורשה. ובכן מעבר לעובדה שעוסק מורשה מרוויח מעל ל-102,292 ש"ח בשנה, והוא גובה מע"מ מהלקוחות, גם סך ההתנהלות מול רשויות המיסים מעט שונה. כיצד זה בא לידי ביטוי? ובכן עוסק מורשה נדרש להוציא חשבונית מס, להתנהל מדי חודש או חודשיים מול מע"מ, עליו לבחון כיצד אפשרי למזער תשלומי מיסים וכדומה. מדוע אם כן לשנות סטטוס כה נוח וכלכלי? פה נמצא 3 סיבות עיקריות:

 

 

3 סיבות שמצדיקות שינוי סטטוס:

  1. אם מרוויחים יותר מ-102,292ש"ח בשנה יש לשנות סטטוס, פשוט כי כך דורש החוק. פה נציין שאם חושדים שעומדים לשנות סטטוס תוך כדי השנה מוטב להיות במעקב, וזאת בשל 2 הסיבות הבאות: הסיבה הראשונה היא כדי להוריד את היקף העבודה לקראת סוף השנה (כך שתזכו לשמור על הסטטוס של עוסק עצמאי). הסיבה השנייה היא שאם תגלו מאוחר מדי שעברתם את הרף, כך שהפכתם להיות עוסק מורשה, מע"מ ידרוש את חלקו, וזאת מבלי שאתם גביתם מע"מ מהלקוחות, כך שאותם 17% ייצאו מהכיס שלכם.
  2. אם אתם מנהלים עסק שהגיע לנקודה שבה עומדות לפניו לא מעט הוצאות, למשל תשלומי שכירות ורכישת ציוד אלקטרוני, בהחלט ייתכן שכלכלי עבורכם להפוך לעוסק מורשה, וזאת כי עוסק מורשה מקבל החזרי מע"מ בגין שלל הוצאות.
  3. ידוע לכל שעוסק פטור מרוויח בשנה פחות מ-102,292ש"ח, ועל כן לעיתים עוסק פטור עשוי להיתפש כעסק שאינו מוצלח. מכאן שאם חשובה התדמית העסקית, הרי שיש טעם לשקול מעבר מעוסק עצמאי לעוסק מורשה, אם כי יש לוודא שצעד שכזה אינו פוגע בכלכליות העסקית, וזאת כי כידוע עוסק מורשה מתמודד לאורך השנה עם יותר הוצאות. כמו כן, אם הלקוחות בעצמם עוסקים פטורים, או אנשים פרטיים, הרי שהם יעדיפו לעבוד עם עוסק פטור שאינו גובה מע"מ – עוד נקודה למחשבה.

החלטה מושכלת

לסיכום נציין שיש להבין מה החוק דורש ובמקביל מהן האפשרויות. כמו כן, יש להיות במעקב שנתי אחר סך ההוצאות ובהתאם לבחון מהן החלופות. עוד נציין שאם אכן משנים סטטוס, יש לקחת בחשבון שלא תוכלו לשנות אותו בחזרה, לפחות לא במשך כשנתיים, כך שחשוב לקבל החלטה מושכלת – בהצלחה!

מאמרים נוספים

על הורים וילדים

נגישות