הופעה של טיקים ביום אחד בהיר אצל הילד/ה מוביל באופן טבעי לחשש מפני בעיה בריאותיות. למעשה, טיקים הן תנועות לא רצוניות המאופיינות בתנועות שהן חלק מהריטואל הרגיל של האדם, אולם הן מפעילות באופן תדיר ולא מבוקר. טיקים אצל ילדים היא תופעה מוכרת שמאובחנת על פי הערכות אצל כ-10%-20% מהילדים, כאשר מדובר בהפרעה שמתפתחת בין גיל 5-6 עם החמרה במצב הטיקים בגיל 10, אולם החדשות הטובות הן שאצל רוב הילדים ההפרעה הזו לא פוגמת באיכות החיים ואף עלולה להיעלם לחלוטין, בעשור השני של החיים.
טיקים אצל ילדים – כל מה שצריך לדעת
טיקים הם מצב שבו איבר כמו יד, פה, עיניים או יד זז באופן פתאומי שוב ושוב. בנוסף, ישנם טיקים קוליים שאינם נשלטים. כלומר, ילדים עם טיקים יכולים לא פעם להתאפק ולעצור את הטיק, אולם לרוב הם לא יצליחו לעצור את הטיק. חשוב להבין כי אם אתם שואלים את עצמכם איך מזהים טיקים אצל ילדים? לרוב מדובר בטיקים שיופיעו באופן פתאומי לחלוטין, כאשר כל ילד חווה את הטיקים בעוצמה משתנה. על כן, זיהוי של טיק מתבצע לרוב ע"פ צפייה בטיק כאשר הוא מתרחש בזמן אמת. הגיל האופייני להופעת טיקים הוא שנות בית הספר הראשונות, כאשר צריך לציין כי אין סיבה ישירה להופעה של טיקים, אולם בספרות הרפואית ישנן עדויות כי הטיקים קשורים גם בנטייה גנטית. כך או כך, רוב הטיקים הם זמניים וחולפים לאחר מספר ימים או שבועות, אולם במידה והטיקים נמשכים לפרק זמן ארוך יותר – נדרש לפנות לבדיקה אצל נוירולוג ילדים, כל זאת מתוך מטרה לאבחן ולטפל בטיקים.
אבחון טיקים – הדרך היחידה לשלול מחלות נוספות כמו טורט
צריך לזכור כי ישנם מצבים כמו פרכוסים או מחלות נוירולוגיות שעלולות ליצור את הטיקים, ועל כן פגישה אצל רופא ילדים מהווה את הדרך הטובה ביותר לבחון מהו מקור הטיקים וכיצד הוא משפיע על התפקוד של הילד. אם רופא הילדים ימצא כי נכון להפנות את הילד לנוירולוג, יתבצעו שורה של בדיקות כמו למשל הדמיה של המוח. לעיתים, הטיק עובר מעצמו ולעיתים יש צורך במתן של תרופות, וזאת בשל אישוש מצד הנירולוג כי מדובר בתסמונת טורט. על כן, חשוב שאתם ההורים ראשית כל לא תיבהלו כתוצאה מהטיקים אלא תפנימו כי מדובר בתופעה מוכרת ונפוצה מאוד, אולם כאשר הטיקים נמשכים למשך תקופה ארוכה יותר, יכול מאוד להיות כי הם מעידים על בעיה מוחית או התנהגותית שבה ניתן לטפל במסגרת של טיפול רגשי ולאו דווקא טיפול רפואי.
כיצד מטפלים בטיקים?
כפי שציינו, לרוב אין צורך לטפל בטיקים מאחר והם חולפים מעצמם לאחר פרק זמן של מספר ימים או שבועות. יחד עם זאת, כאשר מדובר בטיקים שמשפיעים על איכות החיים של הילדים, נדרש לפנות לקבלת סיוע הן מבחינה רפואית אבל בעיקר מבחינה רגשית מאחר והחברה ובפרט ילדים נוטים לראות בילדים אלו כחריגים, ולכן הם נאלצים להתמודד לא רק עם הטיקים עצמם שלרוב אינם מפריעים לתפקוד אלא עם מבטים וקשיים חברתיים קשים. בשל כך, מתן ליווי תומך מהווה חלק משמעותי וחשוב ביותר בטיפול בילד עצמו ולא בטיק, כחלק מהבנה כי גם אתם כהורים צריכים לקבל את ההדרכה הנכונה מתוך מטרה להימנע ממצב של עוינות וקשיים שנוצרים בעקבות ההופעה של הטיקים.
לסיכום
הופעה של טיקים אצל ילדים היא תופעה נפוצה ולרוב לא מזיקה. אולם, אם מדובר בטיקים שמפריעים לתפקוד, חשוב לפנות בהקדם לרופא הילדים לטובת הפנייה לנוירולוג, ובהתאם לכך יצירה של תוכנית טיפול שלוקחת בחשבון את כל המאפיינים של הטיקים וכיצד ניתן לשפר את איכות החיים של הילדים – וזאת למרות היותם לא מזיקים.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.