אורח החיים היהודי הוא כזה שמצריך מאיתנו עמידה בחוקים ברורים וקיום של מנהגים שונים. כמובן שכל אדם בוחר לעצמו את הדרך בהתאם לזיקה לדת, אך נראה כי ישנו מנהג אחד רווח למדי אותו מקיים כל אדם דתי באשר הוא והוא גם אחד הראשונים שלוקחים על עצמם אנשים שרוצים להתקרב אל הדת. אנו מדברים כמובן על ברכת השחר – אותו סט ברכות שיש לומר מרגע ההשכמה בבוקר ועד לתפילת השחרית שעל פי ההלכה מחויב בהן כל יהודי. אחת השאלות הנפוצות בנוגע לברכת השחר היא האם מדובר על ברכה זהה עבור גברים ונשים. בקצרה נאמר שהדמיון דומה, אך בהחלט ישנם הבדלים מסוימים. בואו ננסה להבין קודם כל מהי ברכת השחר ולאחר מכן מה ההבדלים בין הברכה של הגברים לזו של הנשים.
מהי ברכת השחר?
על פי היהדות ברכת השחר היא למעשה סט של ברכות הנאמרות בכל בוקר לפני תפילת השחרית ומטרתן היא לבטא הודיה לקדוש ברוך על החיים שנתן לנו. מקור הברכות הוא בתלמוד במסכת ברכות. בימים עברו נהוג היה לברך את הברכות בבית בכל שלב עד לתפילת השחרית. כיום מקובל ברוב קהילות ישראל לברך את הברכות הללו בבית הכנסת לפני התפילה. אם אתם מחפשים את הנוסחים השונים כדי להתפלל בעצמכם תוכלו למצוא את ברכת השחר לנשים באתר כיפה וכן נוסחים נוספים שעשויים להיות רלוונטיים עבורכם.
האם נשים מחויבות בברכת השחר?
התשובה היא כמובן כן וזוהי תפיסה רווחת ומקובלת בקרב כל קהילות ישראל. הרעיון של ברכת השחר הוא הודיה לבורא וכאן אין הבדל כלל בין גברים ונשים – כולם מחויבים להודות לבורא ולפי ההלכה אין ברכה ללא הודיה. על כן אין עוררין בעניין הזה וברכת השחר היא בגדר חובה לנשים וגברם כאחד, זאת בניגוד למצוות אחרות כגון הנחת תפילין שאינן מצוות על נשים מטעמים אחרים. כעת בואו ננסה להבין מה ההבדלים בין ברכת השחר לנשים וגברים.
ברכת השחר – ההבדלים בין הנוסח לנשים ובין הנוסח לגברים
בגדול צריך להבין כי ההבדלים בין ברכת השחר לנשים וברכת השחר לגברים הם לא הבדלים גדולים ומהותיים. הברכות היחידות שנתקנו במיוחד עבור גברים הן ברכת ״אוזר ישראל בגבורה״ (הברכה שיש לברך כששמים את החגורה) וברכת ״עוטר ישראל בתפארה״ (הברכה שגברים מברכים כשהם שמים על הראש כיפה או כיסוי ראש אחר לגברים). כיוון שיש בברכות הללו שבח כללי לישראל נהוג שגם נשים אומרות אותן כרגיל, גם ללא ביצוע הפעולות הללו.
ההבדל המהותי ביותר הוא באחת מתוך שלוש ברכות ההודיה שהן ״שלא עשני גוי״, ״שלא עשני עבד״ ו״שלא עשני אישה״. בחלק של האישה נשים יאמרו ״ברוך שעשני כרצונו״. כיום, קיים הבדל קל גם בנוסח אשכנז ונוסח ספרד בחלק הספציפי הזה של ברכת השחר לנשים. על פי מנהג אשכנז יש לברך ״ברוך אתה ה׳ אלוהינו מלך העולם שעשני כרצונו״ ועל פי מנהג ספרד יש לומר ״ברוך שעשני כרצונו בלבד״, כלומר הגרסה המקוצרת של הברכה.
לסיכום
אפשר להבין בהחלט כי הנוסח בין ברכת השחר לגברים ובין הנוסח לנשים הוא לא שונה באופן מהותי. ברכת השחר היא אחת הברכות היפות ביותר וזו שפותחת את היום לכל אדם יהודי מאמין ואין שום סיבה שגם נשים לא יוכלו לברך כרגיל. מזכירים שאתם מחפשים את ברכת השחר בנוסח לנשים או בנסחים אחרים – תוכלו למצוא הכל אונליין בקלות באתר כיפה.