לא יוצרים קשר עין: איך נזהה אם הילד שלנו נמצא על הספקטרום האוטיסטי

בעשור החולף ניתן להבחין במגמה שבמסגרתה יותר ויותר הורים לומדים לזהות את התסמינים של ספקטרום האוטיזם, וזאת מתוך הבנה כי גילוי מוקדם של ההפרעה הזו יכולה לסייע לטובת יצירה של איכות חיים משופרת, בייחוד בקרב ילדים שנמצאים על הספקטרום ברמת מסוגלות גבוהה. למעשה, כהורים שרוצים את הטוב ביותר בעבור ילדכם, זיהוי של התסמינים הוא קריטי עוד בגילאים צעירים. מהם הסימנים שאותם צריכים להכיר? להלן כל הפרטים.

חושדים שהילד נמצא על הספקטרום האוטיסטי? כך תוכלו לזהות

הספקטום האוטיסטי הוא ספקטרום רחב ועל כן לא כל הסימנים מעידים בהכרח על אוטיזם. השאלה איך מזהים ילד על הספקטרום היא שאלה מורכבת, מאחר מדובר בקשת רחבה מאוד. יחד עם זאת,, המאפיינים המרכזיים של אוטיזים כוללים קשיים בנושאים מילוליים כמו למשל חוסר יכולת לרכוש שפה נוספת ללא התערבות של קלינאית תקשורת, חזרה מהירה על מילים ולעיתים גם אילמות שמופיעה באופן פתאומי. לצד זה, קושי בשמירה על קשר עין, חוסר תגובתיות כאשר קוראים בשמם או קושי ביצירה של קשרים חברתיים והתמודדות עם פעולות פשוטות שאינן תואמות את הקצב ההתפתחותי של בני הגיל.

כל הורה מכירה את הילד שלו בצורה הטובה ביותר, ולכן חשוב לזכור כי בסופו של דבר גם קבלת האבחון לגבי אוטיזם היא אומנם בעלת השפעות דרמטיות על איכות החיים שלכם ושל הילד, אך בחלק מהמקרים ילדים שמאובחנים על הספקטרום הם בעלי אינטליגנציה גבוהה מהממוצע. בשביל למקסם את הפוטנציאל של הילד וליצור בעבורו יכולת להשתלב בחברה וזאת למרות הקשיים ממנו הוא סובל – בין אם מדובר בקשיים חברתיים, קשיי שפה, התנהגות. כיום ניתן להתחיל ולאבחן ילדים החל מגיל שנה, כאשר ההמלצה היא לבצע את האבחון בהקדם האפשרי, מתוך מטרה לקדם התערבות רגשית כמו גם מקצועית אשר תוביל ליצירה של

 

 

כיצד מתבצע תהליך של אבחון?

תהליך אבחון אוטיזם מתבצע על ידי צוות רב מערכתי הבוחן את מצבו של הילד מבחינה התנהגותית, שפה, מחשבה וכן פועל בהתאם לדיווחים של ההורים. לאחר קבלת האבחון מצד רופא ילדים, פסיכולוג כמו גם מרפא בעיסוק, ניתן יהיה לבנות תוכנית טיפול המתמקדת בפיתוח של אוריינטציה של אוריינות לצד פיתוח כישורי שפה, קודים חברתיים כמו גם התנהגותיים, כל זאת בליווי של אנשי מקצוע מהשורה הראשונה.

מאחר והאבחון הוא אירוע דרמטי שיכול לעורר לא מעט רגשות, רצוי להצטרף לקבוצות ברשתות החברתיות של הורים לילדים על הספקטרום, מתוך מטרה להצטרף לקהילה עוטפת וחמה שיכולה גם להפיג את החששות ואף להוות בעבורכם מקום שבו אפשר לפרוק ולשתף אודות הקשיים עמם אתם מתמודדים מאז קבלת האבחון אודות אוטיזם.

מיצוי זכויות לטובת טיפול בילדים על הספקטרום

ילדים אשר מאובחנים על הספקטרום האוטיסטי זכאים לקבל מגוון רחב של הטבות, מתוקף היותכם ילדים עם צרכים מיוחדים. על מנת לפעול למימוש זכויות, מומלץ להיכנס לאתר הרשמי של הביטוח הלאומי וזאת מתוך מטרה לקבל את הסיוע והתמיכה לו אתם זקוקים בשביל לספק לילד שלכם את המעטפת הטיפולית הטובה ביותר. בעידן שבו הרפואה מתפתחת ומספקת מגוון רחב של כלים, ניתן בהחלט לומר כי מיצוי זכויות המשולב עם טיפולים פרטניים הוא המפתח לקידום אורח חיים עצמאי ויצירה של איכות חיים נורמטיבית, גם כאשר מדובר באבחון של אוטיזים.

לסיכום

סימנים של אוטיזם כמו חוסר יכולת ליצור קשר עין, התנהגות שחוזרת על עצמה שוב ושוב, קשיי שפה ועוד מהווים סיבה ממשית ליצירת קשר עם רופא המשפחה, וזאת מתוך מטרה לאבחן האם אכן מדובר באוטיזם. עברו היטב על הסקירה אותה הצגנו לכם כאן ואל תחששו לפנות לאנשי מקצוע בעלי המלצות בתחום, כל זאת מתוך מטרה להוביל לאבחון מהיר ובהתאם לכך גם יצירה של תוכנית טיפול אפקטיבית.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים נוספים

על הורים וילדים

נגישות